Golfbaan Brunssummerheide

De 27-holes Champions Course kent een diversiteit die voor Nederlandse begrippen uniek is. Geen hole die op een andere hole lijkt, vele hoogteverschillen met steeds wisselende landschappen. Percelen met naaldbomen afgewisseld door delen met een open karakter, waterpartijen en meerdere afslagen van hoger gelegen delen maken het golfen op golfbaan Brunssummerheide tot een unieke belevenis.


De 9-holes Compact Course biedt de beginnende golfer met 'Baanpermissie' de nodige uitdaging.

De 9-holes par-3 oefenbaan is uitermate geschikt voor de startende golfer, maar ook voor golfclinics en bedrijfsuitjes.


Ook is het vanaf 2018 mogelijk om te voetgolfen. Conform de internationale Footgolf regels kunt u op de Compact-course 18-holes spelen.


Overige Faciliteiten en gebruik

Driving range
U kunt gratis gebruikmaken van de drivingrange, mits u zich houdt aan de gedragsregels die bij de overdekte afslagplaatsen staan aangegeven. Het is alleen toegestaan om te oefenen met oefenballen uit de ballenautomaat bij de drivingrange. De drivingrange is deels overdekt en biedt de mogelijkheid om van twee kanten af te slaan. Aan de overkant is er bovendien een extra gebied waar u vanaf het gras kunt afslaan.

Op de drivingrange dient u gebruik te maken van oefenballen uit de ballenautomaat. Deze ballen kunt u verkrijgen met muntstukken van €1 en €2 of met speciale munten, die beschikbaar zijn bij de receptie. Het is niet toegestaan om oefenballen te gebruiken op de oefengreens of tijdens het spelen op de baan.

Oefengreens

Het golfterrein beschikt over meerdere putting greens, chippinggebieden en een oefenbunker. Deze faciliteiten zijn gratis toegankelijk. Het gebruik van drivingrange-ballen is hier niet toegestaan. Daarnaast is het niet toegestaan om te chippen op de putting green of in de directe omgeving ervan.

Startershuisje

Het startershuisje op de baan wordt tijdens evenementen gebruikt als cateringpunt. Een echte "pitstop" waar u tijdens het golfen kunt genieten van hapjes en drankjes.


Kleedkamers, douches, lockers, bergingen en een schoenenpoetsstation bevinden zich in en rondom het hoofdgebouw.

Geschiedenis

Het idee voor het aanleggen van een golfbaan kwam van het Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg. Met name van Dhr. Hoogland, in die tijd burgemeester van Brunssum. In 1979 gaf het Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg golfarchitect Dudok van Heel de opdracht om een ontwerp te maken voor een 9-holes baan op een stuk grond met een oppervlakte van ca 40 ha.


Na een langdurig onderhandelingsproces (golf was in die tijd nog niet zo populair), bleek uiteindelijk dat een 9-holes baan qua exploitatie, financieel niet haalbaar was. Enige tijd later kwam meer grond (totaal 75 ha) beschikbaar zodat er toen een ontwerp kon worden gemaakt voor een 18-holes baan. Er moest echter financieel nog wel een en ander worden geregeld. 
...

  • ... lees meer

    In 1983 kwam de toenmalige Gouverneur van Limburg op werkbezoek om het terrein waar de golfbaan was geprojecteerd nader te bekijken. Dit bezoek verliep niet ongunstig en sindsdien kreeg het project de naam ‘Landschap Herstellingsplan’. Deze benaming was niet helemaal onterecht als men het ‘maanlandschap’ zag waarop de golfbaan moest komen. De benodigde subsidies werden vervolgens aan het project toegewezen. 


    In de drie daarop volgende jaren werden achtereenvolgens vier deelprojecten gerealiseerd: de drivingrange in 1984, de 9-holes Par-3 baan in 1985, het Trefpunt (het huidige gebouw van de Golf-Resort) en de 18-holes baan in 1986. 


    Een zestal jaren later (1992) werd na een moeizaam verlopen beslissingsproces de goedkeuring verkregen voor de uitbreiding van de reeds bestaande 18-holes baan met een volwaardige 9-holes baan. In 1994 kon op deze nieuwe 9-holes baan voor het eerst worden gespeeld. 


    Vanaf dat moment beschikte de Golfclub Brunssummerheide over een golfcomplex van in totaal 27 holes, de zogenaamde ‘grote’ baan, verdeeld over drie volwaardige courses van 9 holes. De 9-holes Par-3 baan werd daarna alleen nog gebruikt als oefenbaan. 


    Tenslotte zijn er in 2005 nog 9 nieuwe holes aangelegd, waarop sindsdien het praktijkexamen voor clubhandicap 54 wordt afgenomen.